Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бретон: Не сме убедени, че Meta е направила достатъчно относно задълженията по DSA

Еврокомисар Тиери Бретон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон обяви в четвъртък, че Комисията започва официално разследване на Meta Platforms Inc. съгласно Закона за цифровите услуги (DSA).

Бретон обяви новината в публикация в профила си в социалната медия "X".

Сайтовете на Meta Platforms за социални медии Facebook и Instagram ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на правилата на ЕС за онлайн съдържание, свързани с безопасността на децата, посочиха регулаторите на ЕС,  като този ход може да доведе до налагане на солидни глоби. 

"Не сме убедени, че Meta е направила достатъчно, за да спази задълженията по DSA за смекчаване на рисковете от отрицателни ефекти върху физическото и психическото здраве на европейските деца в платформите на компанията - Facebook и Instagram", посочи Бретон.

ЕК посочи, че е решила да започне задълбочено разследване на Facebook и Instagram поради опасения, че те не са адресирали адекватно рисковете за децата, след като Meta представи доклад за оценка на риска през миналия септември.

"Комисията е загрижена, че системите както на Facebook, така и на Instagram, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените "ефекти на заешката дупка", се казва в изявление на Комисията.

"Освен това Комисията е загрижена и относно методите за гарантиране на възрастта и проверка, въведени от Meta", като притесненията на европейския регулатор са свързани с достъпа на деца до неподходящо съдържание.

От технологичните компании се изисква да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание на своите платформи съгласно знаковия Закон за цифровите услуги (DSA) на Европейския съюз, който влезе в сила миналата година, напомня Ройтерс.

Мета вече е на прицела на ЕС заради дезинформацията за изборите, което е ключов проблем преди решаващите избори за Европейски парламент следващия месец. Нарушенията на DSA могат да доведат до глоби до 6% от годишния глобален оборот на компанията.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна