Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Летището в Мюнхен
Снимка: БTA, архив

Активисти за борба с промените в климата нахлуха на летището в Мюнхен и блокираха въздушния трафик. Десетки полети бяха отменени. Осем от протестиращите са арестувани.

Активисти от екодвижението „Последното поколение“ блокираха въздушния трафик на летището в Мюнхен тази сутрин и предизвикаха закъснение и отмяна на близо 60 полета. Активистите проникнаха на територията на летището рано сутринта и се залепиха на пътеките за рулиране до пистите.

Според говорител на летището, първоначално са били засегнати само планираните кацания в Мюнхен от пет часа сутринта, тъй като излитанията са разрешени едва от шест часа.

Приближаващите се самолети са били пренасочени към други летища. Aеропортът първоначално е било напълно затворено от съображения за сигурност. Нормализирането на трафика днес може да отнеме известно време. Планирани за днес са общо малко под 1000 излитания и кацания. Пътниците, които са резервирали полет за събота, за всеки случай трябва да се свържат с авиокомпанията си.

Днес започва кратка ваканция за Петдесетница в цяла Германия и трафикът на летищата е голям.

Екоактивистите критикуват, че авиоиндустрията се субсидира от държавата, като не плаща ДДС и  призовават политиците да предприемат по-решителни действия в борбата с изменението на климата.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна