Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският президент Ебрахим Раиси ще бъде погребан днес

Президентът на Иран Ебрахим Раиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Ебрахим Раиси, който загина в понеделник при катастрофа с хеликоптер, ще бъде погребан днес в родния си град Машхад. Погребението беше предшествано от двудневни траурни церемонии, на които присъстваха стотици хиляди хора.

Ебрахим Раиси, който беше президент на Иран от 2021 година, загина на 63-годишна възраст на връщане от съвместна церемония по откриване на язовир с азербайджанския държавен глава Илхам Алиев на границата между двете страни. Сред осемте души в хеликоптера, който се разби в провинция Източен Азербайджан, беше и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан.

В страната беше обявен петдневен траур.

Президентът Раиси, който бе смятан за наследник на аятолах Али Хаменей, ще бъде погребан в главния шиитски мавзолей в североизточната част на страната - на имам Реза.

По улиците на 3-милионния Машхад - втория ирански град, особено около светилището на Реза, бяха издигнати гигантски портрети на Раиси, черни знамена и шиитски символи.

По-рано в Техеран огромни групи от хора се събраха в центъра на града, за да отдадат последна почит на президента Ебрахим Раиси.

Изборите за негов приемник са насрочени за 28 юни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени