Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като насрочи за 4 юли общите избори в страната, британският премиер Риши Сунак заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят. 

Надпреварата за ключовете от Даунинг стрийт номер 10 започна още тази сутрин, след като снощи под проливен дъжд премиерът Риши Сунак обяви вота за по-ранна дата от очакваното, с което, според много политически наблюдатели, той рискува, защото може да се сложи край на 14-годишното управление на торите.

В поредица от медийни изяви тази сутрин премиерът на практика стартира предизборната си кампания, като заяви многократно: "Аз съм верният човек" по редица въпроси като икономиката, отбраната, данъците, здравеопазването и имиграцията.

Той призна, че полетите с мигранти до Руанда няма да стартират преди изборите, но ако на 5 юли осъмне като премиер, такива полети ще има още до края на месеца.

Риши Сунак използва възможността да критикува Лейбъристката партия и лично нейния лидер Киър Стармър в липса на адекватен план за управление и постоянна промяна на възгледите.

Лейбъристката партия към момента изпреварва консерваторите с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

Пат Макфадън, координатор на националната кампания на лейбъристите, коментира, че не е нужно хората да обръщат внимание на анкетите, а просто да си зададат въпроса дали искат още 5 години агония с консерваторите.

Интересно развитие обаче има в редиците на останалите партии, защото заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър не изключи тази сутрин възможна сделка с лейбъристите при едно бъдещо управление.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени