Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на банките в България

Банковият сектор приема предложените от БНБ мерки, свързани с ипотечното кредитиране

Снимка: Ани Петрова

Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното прилагане. И към момента в моделите за оценка на кредитоспособността са включени елементи, свързани с показателите, посочени от БНБ.

Това заявяват от Асоциацията на банките в България (АББ) пред БТА по повод решението на Управителния съвет на БНБ, с което бе разпоредено на банките прилагането на шест показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

В позицията от АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност и ликвидност, които са над средните за ЕС, тя е стриктно регулирана и спазва всички регулаторни изисквания.

В интервю за БТА днес управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че от централната банка не виждат непосредствен проблем, но виждат потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране.

По думите му в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените. Димитър Радев заяви още, че в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

От БНБ съобщиха на 20 май, че УС на централната банка е разгледал "Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система".

Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

Същевременно е налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочиха от БНБ и обясниха, че в тази връзка се въвеждат шестте показателя за наблюдение на кредитните стандарти при жилищните кредити.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени