Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва строителство на студентски общежития за над 67 млн. евро

Президентът на Кипър Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър започва мащабен проект за изграждането на студентски общежития на стойност над 67 млн. евро. Новата база е част от усилията на правителството и университетите за утвърждаване и популяризиране на страната като регионален и международен образователен център.

Придобивката е за учещите се в Кипърския технологичен университет (ТЕПАК) в Лимасол. Градът е с най-високите наеми в Кипър и липсата на достъпни жилища е много сериозен проблем за студентите, чийто брой непрекъснато нараства.

Новият комплекс ще заеме общо 35 000 кв. метра и ще може да приема 500 студенти, казаха от учебното заведение. Освен жилищните помещения, той
включва зали, конферентни центрове, зони за ежедневни дейности, ресторант, фитнес зала, подземни паркинги.

Първите 154 стаи и някои външни площи ще бъдат готови до 2026 г., а целият проект трябва да бъде завършен до април 2027 г.

Финансирането от над 67 млн. евро е осигурено от държавния бюджет и чрез заем на правителството от Европейската инвестиционна банка.

Новата академична база в Лимасол е израз на политиката на правителството за инвестиране и надграждане на висшето образование, тъй като то може значително да укрепи икономическите перспективи на страната, подчерта президентът Никос Христодулидис.

Голям проект за студентски жилища вече се изпълнява в Никозия.

Правителството предоставя субсидии за тяхното изграждане чрез ремонт и реконструкция на сгради в историческата стара част на столицата. За тази цел са осигурени близо 15 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна