Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай приключи военните учения около Тайван

Кораб на китайските ВМС военноморски сили, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г. Тайван изстреля реактивни самолети и постави ракетни, военноморски и сухопътни части на тревога в четвъртък заради китайски военни учения, провеждани около самоуправляващата се островна демокрация, където нов президент встъпи в длъжност тази седмица.
Снимка: АП/БТА

Китай приключи двудневните военни учения около Тайван, в които симулира атаки с бомбардировачи и практикува абордаж на кораби, предаде Ройтерс като цитира военният канал на китайската държавна телевизия. 

Министерството на отбраната на Тайван обяви, че 46 китайски военни самолета са навлезли във въздушното му пространство над Тайванския проток, от Тайпе са засекли и 27 военни кораба.

Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия, започна ученията "Joint Sword - 2024A" три дни след като Лай Чинг-те стана президент на Тайван.

Пекин заяви, че ученията са "наказание" за речта на Лай при встъпването му в длъжност, в която той заяви, че двете страни на Тайванския проток "не са подчинени една на друга", което Китай разглежда като декларация, че двете страни са отделни държави.

Правителството на Тайван осъди ученията и заяви, че няма да се поддаде на китайския натиск.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна