Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са видове тестове и кога е правилно да се направят, за да има достоверен резултат?

Д-р Благовеста Пенчева: 15% са положителните тестове за коклюш при малките деца

Директор клинични лаборатории е гост в този епизод на подкаста "В центъра на системата" по темата спада ли броят на положителните тестове за коклюш

Д-р Благовеста Пенчева

Какви лабораторни изследвания и тестове си правим за вирусни и бактериални инфекции?

Какви сезонни заболявания преобладават в момента и защо пикът им се измести?

Стихва ли епидемията от коклюш и каква е последната статистика през 300 лабораторни пункта в страната?

Защо има ръст на тестовете за коклюш при малките деца?

Кога е подходящо да си пускаме тестове за вирусни заболявания и за антитела?

Как да разчитаме правилно лабораторните си резултати?

Тестват ли се хората днес все повече - темите в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Слушайте епизода тук:

Гост по темата е:

🦠 Д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория в страната


От разговора ще научите:


🦠 Какви вирусни и бактериални инфекции върлуват най-много в момента

🦠 Защо грип тип А и тип Б все още не отстъпва

🦠 Каква е последната статистика за развитието на коклюша според броя тестове в страната

🦠 Стихва ли заболеваемостта от коклюш

🦠 Има ли интерес от хората, за да си правя тестове за коклюш

🦠 Кои групи си правят най-често тестовете – възрастни, родители на по-малки деца или бременни

🦠  Пациентите сами заплащат тестовете за коклюш

🦠 Какви тестове могат да се направят

🦠 Кога най-рано PSR -тестът отчита наличието на бактерията за коклюш

🦠 Кога е добре да се направи тест за антитела за коклюш


"Последните два месеца доста необичайно за месец май, доста пациенти се тестват за грип, коклюш, скарлатина и като цяло отчитаме по-висок процент заболеваемост спрямо същия период за миналата година, каза за БНР д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория в страната.

"Може би това е една "опашка" от пандемията, когато нямахме толкова контакти и сега се формира един пул от пациенти, които нямат имунитет срещу тези непрекъснато циркулиращи и променящи се вируси, какъвто е грипът. Другият феномен е, че сега след пандемията, хората се тестват много повече. Това важи и за тестването на малките деца от техните родители. Обемът от тестове, който правехме преди пандемията за скарлатина или инфлуенца, не е толкова голям, колкото е сега

В момента преобладават положителните резултати за заболеваемост от грип тип А и грип тип Б. Най-често хората си правят бързи комбинирани тестове за грип и Covid, като резултатът излиза за един ден. В рамките на появата на първите симптоми и седмица след това е подходящо да се направи теста за грип, поясни още д-р Пенчева.

"В момента обстановката по отношение на коклюша малко се поуспокои. За децата болестта е наистина много тревожна, защото първоначалните симптоми са с пристъпна кашлица предимно през нощта, детето не може да си поеме въздух или поема рязко и звучно, затова и родителите ги тестваха много. 

Имахме преди месец до 30 % положителни и нагоре, но сега са около 15 % положителните за коклюш. Това също не е малък процент, като аз смятам, че вече хората станаха по-разумни и се тестват при изявена клинична картина на пациента. 

Тези 15% са от пробите на деца от детските ясли и градини, много малко и за щастие са положителни тестове при бебета под годинка. 

При коклюша седмица до 10 дни пациентът може да е положителен, без да има симптоми. Същия период след развитие на симптомите може да се направи тест за коклюш. В момента, в който се започне антибиотична терапия, тестът може да даде отрицателен резултат

При коклюша не е толкова съществено това, че пациентът вдига температура, кашля, както е при грип - при грипа обикновено започва рязко, с болки в мускулите, висока температура, при коклюша тези грипоподобните симптоми са по-слабо изразени. Температурата е по-ниска и освен пристъпната кашлица, при възрастните пациенти се наблюдава и главоболие, съобщи още д-р Пенчева.

Тестовете за коклюш са платени от пациента, вземат се подобен начин като за Covid, това са PSR-тестове, като за два работни дни сме приели за получаване на резултата, макар че той става по-бързо. Целта е да се направят тестовете в спокойна обстановка и да няма напрежение. 
При тестовете за коклюш не може да има фалшиво положителен резултат, но може да има носителство, но без симптоми. Сега има по-малък интерес към кръвните тестове за антитела при коклюш, като е добре тестът да се направи три-четири седмици от началото на инфекцията, поясни още д-р Благовеста Пенчева. 
По думите й най-често се тестват хората в големите градове като Пловдив, София, Варна. Д-р Пенчева препоръча бременната жена да се имунизира срещу коклюш последните месеци от бременността. 


Около 1300 са случаите на коклюш в България


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени