Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след избора на Арсений за Сливенски митрополит

Снимка: БГНЕС

Миряни и свещеници посрещнаха избора Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши.

Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане да бъде назначен избрания тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

С надежда да се спре напрежението в Сливенска епархия посрещнаха днес миряни и свещеници новината за избора на Светия синод  Знеполският епископ Арсений ще бъде новият Сливенски митрополит. Той бе избран със 7 гласа "за" от общо 12 гласуващи митрополити. 

До днешния избор се стигна след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий през януари т.г., касиран епархийски избор през февруари заради обвинение в сговор на епархийските избиратели, протести с искане да бъде назначен избраният тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

Отец Евгений Янакиев коментира, че цялата тази напрегнатост около избора показва колко е важен Сливенският митрополит и кой ще бъде той.

"Надяваме се от тук нататък мирът и разбирателството в епархията да се възцарят. Цялата тази напрегнатост около избора показва колко важен е Сливенският митрополит и кой ще бъде той. Божията благодат, която е всеспасяваща и всесилна, тя направи така, че днешния ден да имаме вече нов митрополит".

„Винаги става така, че става на Божието“, коментира избора отец Йоан, визирайки всички проблеми около изборния процес и волята на покойния митрополит Йоаникий.

"Специално на мен три пъти ми е казвал (митрополит Йоаникий), че това е строг монах и не напразно той възложи ръката си върху главата му при самото ръкоположение за епископ. Аз вярвам, че негласно, това е също неговият избор".

По темата за избора на митрополит Арсений мненията на миряните са разнопосочни.

"Очакванията са да се успокоят нещата и да потръгнат в положителна посока".

"Очаквам от Господа да подреди нещата най-добре".

"Ами аз даже не знам кой е новият владика, кой са избрали! – Арсений! – Е, ами…".

"Много не сме съгласни с него. – Защо? – Ами искахме да е дядо Йеротей".

Утре новият сливенски владика Арсений в 16.00 часа ще бъде посрещнат тържествено първо в храма на село Крушаре, след това в Сливен от местната и държавна власт.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна