Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул, Токио и Пекин потвърдиха ангажимента си за ядрено разоръжаване на КНДР

Снимка: БТА

Южна Корея, Япония и Китай потвърдиха ангажимента си за постигане на ядрено разоръжаване на Северна Корея на тристранна среща на върха в Сеул.

Японският премиер Фумио Кишида подчерта че стабилността на Корейския полуостров е "общ интерес" за трите азиатски държави.

Кишида отбеляза, че тримата лидери имат желание да възобновят преговорите за подписване на тристранно споразумение за свободна търговия, които бяха спрени в началото на 2020 г. в разгара на Covid пандемията.

Китайският премиер Ли Цян призова всички страни към "сдържаност" на Корейския полуостров и настоя за "политическо уреждане" на въпросите, свързани със Северна Корея, чрез диалог. Срещата се проведе часове, след като Пхенян обяви план за извеждане в орбита на шпионски сателит посредством технология за балистични ракети в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея се опитва да задълбочи отношенията си с Китай, докато Япония и Южна Корея засилват сътрудничеството в областта на сигурността, критикувайки нарастващата военна настъпателност на Пекин.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна