Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО да увеличи ролята си в планирането на военната помощ за Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: БТА

НАТО трябва да увеличи ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансова рамка за подпомагане на Киев. Това заяви в София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешната сесия на Парламентарната асамблея на алианса.

Той изтъкна, че безпрецедентно голямата военна помощ на съюзниците в Алианса за Украйна е помогнала на страната да освободи 50 процента от териториите, окупирани от Русия в началото на войната, но забавянията в обещаната помощ са имали негативни последствия в бойните действия в момента.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг каза, че е решение на отделните съюзници, предоставящи военна помощ на Киев, а не на НАТО, дали ще позволят на Украйна да използва оръжия за удари по военни цели на руска територия.

"Дойде време да обмислим дали да вдигнем някои от ограниченията върху използването на предоставяните оръжия. Виждаме, особено в Харков, че фронтът и границата малко или много съвпадат. Ако Украйна не може да напада военни цели на руска територия, те не могат да се защитават, защото са нападани от руска територия с ракети и артилерия", каза Столтенберг в рамките на пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

От думите му също така стана ясно, че Алиансът не планира тренировъчна мисия в Украйна, но в рамките на предстоящата годишна среща във Вашингтон трябва вземе решение за многогодишна финансова рамка на подпомагането на Киев.

Пред пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в българската столица Столтенберг изброи трите теми на предстоящата среща на алианса във Вашингтон през юли - подобряване на защитните възможности на съюзниците, подкрепа за Украйна и глобалните партньорства, с фокус върху Азиатско-тихоокеанския регион.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще отпразнуваме годишнината на най-успешния съюз в света – НАТО, заяви генералният секретар на алианса в началото на речта си пред Парламентарната асамблея на НАТО в София.

"НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят. И на срещата - освен да празнуваме, трябва да демонстрираме, че НАТО се променя и адаптира", посочи Столтенберг.

Като пример за това той посочи присъединяването на Швеция към организацията като пълноправен член след продължило години партньорство и поздрави скандинавската страна като гражданин на съседна Норвегия.

Столтенберг заяви, че за него е чест да се срещне отново със законодатели от страните от НАТО, тъй като знае, че в крайна сметка парламентите решават какво се случва в НАТО и те представляват демократичните институции, които алиансът е създаден да защитава.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна