Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
"Граждани срещу мафията" - среща на кандидатите на ПП "Зелено движение" в Павликени

Екологичните проблеми, които ще причини заводът за изгаряне на отпадъци в село Върбовка, недостигът на питейна вода и зелените политики бяха в основата на срещата: "Граждани срещу мафията" на кандидатите за Европейския парламент и за 50-ото Народно събрание на ПП "Зелено движение" в Павликени.

Борбата ни срещу завода е борба срещу корупцията, коментира Венцислав Златев, кандидат за народен представител от "Зелено движение" във великотърновската листа.

Бившият вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е водач на листата за евродепутати на "Зелено движение", преди две години и половина активно се намеси след сигналите и срещите с жителите на Павликени и региона, които с протестите си предупредиха за екологичната катастрофа. Последва смяна на директорката на Регионалната екологична инспекция. Казусът е пред Върховния административен съд и засяга развитието на Великотърновска, Габровска, Ловешка и Плевенска област.

Когато гражданското общество е силно, тогава и влиянието върху властимащите за защита на гражданските интереси става непреодолима сила, коментира Михаела Игнатова, кандидат за народен представител от "Зелено движение" във великотърновската листа.

Великотърновската листа на "Зелено движение" е съставена от граждански активни хора от различни обществени сфери. Ние не сме еколози, с които да плашат хората, ние сме хора с амбиции да подобрим средата, в която живеем с нашите деца, заяви хидробиологът Пенчо Пандъков, водач на великотърновската листа на "Зелено движение", и призова:

 "Гражданите трябва да бъдат по-политизирани и всъщност политиката е най-важната гражданска борба, защото от нея зависят всички наши други дейности, средата в която живеят децата ни и начина, и възможностите, които имаме да се развиваме. Не искам да съм плашило в своето родно място и виждам в "Зелено движение", в неговите симпатизанти възможност да бъдем общност, да бъдем силни, да бъдем забележими". 

Достъпът до питейна вода е сред основните проблеми на павликенските села, които са на драстичен воден режим. Активно се работи язовир "Александър Стамболийски", който се използва за производство на електроенергия и за напояване, да стане и за водоснабдяване, коментираха кандидатите за народни представители на "Зелено движение".

Достъпът до питейна вода е 13-ият приоритет, определен от гражданите в политическата платформа на Европейските зелени, които са четвъртата политическа сила в Европейския парламент, към които принадлежи "Зелено движение", подчерта водачът на едролистата Борислав Сандов и посочи, че 60 % от питейната вода у нас се губи по мрежата.

От "Зелено движение" призоваха за по-висока избирателна активност, с която може да бъде преборен манипулираният и купеният вот.

 ПП "Зелено движение" е с номер 29 в бюлетините.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна