Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на бизнес климата в Германия през май

Бизнес нагласите в Германия стабилизираха през май в 11-месечния връх от април, показват резултатите от последното проучване на водещия немски икономически институт Ifo.

Според последното бизнес проучване, икономиката на Германия се измъква от кризата стъпка по стъпка.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, стабилизира през май на априлското ниво от 89,3 пункта, което беше слабо ревизирано надолу от 89,4 пункта. Така за втори пореден месец индексът се задържа в най-високото ниво от май 2023 г., но пазарните очаквания обаче бяха за подобрение на индекса към 90,4 пункта.

Индексът на текущата икономическа ситуация се понижи през май до 88,3 пункта от 88,9 месец по-рано, докато индексът, определящ бъдещите очаквания на компаниите, се повиши до 90,4 пункта от 89,7 пункта през април, от 87,7 пункта месец по-рано, което означава, че германският бизнес е по-оптимистично настроен за предстоящите месеци.

"Компаниите са по-малко доволни от текущото си бизнес състояние, но очакванията за бъдещото им представяне се подобриха. Производството, търговията и строителството се възстановяват, но секторът на услугите претърпя известено влошаване", посочи президентът на института Ifo Клеменс Фюст.


Бизнес индексът в промишлеността се подобрява през май за трети пореден път. Компаниите са значително по-удовлетворени от текущия си бизнес. Освен това перспективите за следващите месеци бяха по-малко песимистични, отколкото през предходния месец. Неизпълнените поръчки обаче продължиха да намаляват.

В сектора на услугите индексът бележи понижение, което се дължи на малко по-лошите оценки на текущата бизнес ситуация. Очакванията обаче се подобриха слабо, като в същото време компаниите съобщават за допълнителни поръчки.

В търговията индексът направи значителен скок, като бизнес очакванията се подобриха значително, но все още са белязани от скептицизъм. Текущата ситуация също изглежда добре - тенденция, движена предимно от сегмента на търговията на едро.

В строителството индексът отново се подобри, като компаниите бяха по-удовлетворени от текущото си бизнес състояние и очакванията им също бяха малко по-малко песимистични. Липсата на поръчки обаче остава основен проблем в този сектор на германската икономика.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна