Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Китай взеха на мушка инфлуенсъри и знаменитости от социалните медии

Снимка: Ройтерс

Цензори в китайските социални мрежи блокираха множество инфлуенсъри, известни с лъскавия си начин на живот след обявяването на официална кампания за ограничаване на подобни демонстрации на богатство онлайн, предаде АФП.

Акаунтът в мрежата Доуинна ВанХунцюан, който бе събрал над 4 млн. последователи с видеа, показващи неговите дизайнерски облекла, полети в първа класа и колекция от нефритени бижута, от днес вече не е достъпен.

Съобщение за грешка излиза в китайската версия на ТикТок и казва, че акаунтът на Ван е блокиран заради "нарушения на правилата на общността".

Китайската агенция за надзор на интернет през април даде старт на кампанията "Изчисти и изсветли", чиято цел е да премахва нежелано съдържание от социалната мрежа и да вземе мерки срещу инфлуенсъри, които създават "показни личности за удовлетворяване на вулгарни нужди и умишлено демонстриране на екстравагантен начин на живот, изпълнен с пари".

Китайските държавни медии съобщиха, че видеата на Ван са изчезнали от Доуин този месец заедно с акаунтите на няколко други инфлуенсъри, показващи луксозен начин на живот.

"Сестра Абалоне", жена, която снима изкусно украсения си дом и редовно позира с диаманти и перлени колиета, също е обект на кампанията.

Нейните видеа днес вече не са достъпни в сходния на ЮТюб сайт Билибили.

"Младият майстор Бо", инфлуенсър, който се снима как шофира "Ролс ройс" и харчи пари за скъпи чанти, също е изчезнал от Доуин днес заради "нарушения на съответните закони и регулации".

В свое становище вчера Доуин посочва, че ще погне и фалшиви събития като например видеа от инсценирани кризисни събития или спорове, имащи за цел да получат повече гледания:

"Доуин насърчава създателите на съдържание да записват истински и добри животи".

Комунистическото правителство през последните години се стреми да обуздае знаменитостите в социалните мрежи, като властите често критикуват "боготворенето на парите" и "вулгарното съдържание". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна