Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на облигации в Европа се очаква днес да достигнат рекордно бързо 1 трлн. евро

Емитирането на европейски облигации тази година се очаква да достигне границата от 1 трилион евро с повече от седмица по-рано, отколкото беше предишния рекорден срок.

Емитирането на пазара в Европа на публично синдикиран дълг е на път да достигне крайъгълния камък от 1 трлн. евро в сряда благодарение на очакваните днес продажби на испански ценни книжа на стойност 10 млрд. евро, според данни, събрани от агенция Блумбърг. Така ще бъде надминат предишния рекорд, поставен на 9 юни 2020 г., когато европейските правителства увеличаваха бюджетите си в първите месеци на коронавирусната пандемия.

Малко под половината от дълга, емитиран през тази година, идва от наднационално и държавно ниво, както и от агенции, които се възползват максимално от оживеното инвеститорско търсене на дългови облигации. Но също така се забелязва и прилив на средства от американски компании, които искат да се възползват от нарастващата разлика в доходността (между европейските и американските книжа), тъй като Европейската централна банка се подготвя да започне намаляване на лихвите още следващата седмица (на 6-и юни), докато Федералният резерв се очаква да поддържа лихвените проценти стабилни поне до заседанието си през септември.

Корпорации като Merck & Co. Inc и Coca-Cola Co. се възползваха максимално от спада на спредовете близо до най-ниското ниво от началото на 2022 г., за да емитират дългосрочен дълг. В подкрепа на данните е и завръщането на финансиране на сливания и придобивания с изключителни многотраншови сделки като тези на Swisscom Ltd и Johnson & Johnson, отбелязва Блумбърг.

На пазар в сряда са 17 компании, емитиращи дълг, включително американският производител на медицински изделия Medtronic Inc, испанският кредитор Banco Bilbao Vizcaya Argentaria и френският производител на луксозни стоки LVMH.

Сделките са посрещнати със силно търсене от инвеститори, които наливат пари във фондове с фиксиран доход. Въпреки че спредовете са тесни, доходността е по-висока в сравнение с последните две десетилетия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна