Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от плажовете на Кипър са отличени със "Син флаг" за летния сезон

Снимка: Правителствена пресслужба на Кипър

На две трети от плажовете на Кипър ще се вее "Син флаг" през това лято. Сред основните цели на правителството е подобряване на предлаганите услуги в морските курорти, защита на морските зони и морското биоразнообразие, заяви екоминистърът Мария Панайоту на церемонията по връчване на международното екоотличие.

76 плажа от общо 123 регламентирани зони за къпане и двете яхтени пристанища в Кипър получиха "Син флаг" тази година, което е "много важно постижение" за страната, обяви екоминистърът Мария Панайоту.

Най-известният в света екосертификат се присъжда при изпълнението на 33 критерия от крайбрежните зони и на 38 критерия за яхтените пристанища, като основното изискване е чистотата на морската вода.

Кипър за втора поредна година е на първо място в Европа с най-чисти води в зоните за плуване, показа обявеният през тази седмица доклад за 2023 г. на Европейската комисия.

С "отлично качество" е водата в 120 от лицензираните 123 зони за къпане, или 97,6% от тях. Останалите три не са класифицирани поради ограничения брой взети проби, обясни екоминистърката.

Провежданите от правителството политики целят инвестиране в морския и устойчив туризъм при защита на териториите в "Натура 2000".

Кипър очаква силен летен туристически сезон.


Церемония по издигане на "Синия флаг" от министъра на околната среда Мария Панайоту (в средата).

Снимки: Правителствена пресслужба на Кипър

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна