Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски е в Сингапур за конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла"

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма руска въздушна атака снощи причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, на няколко места в страната са избухнали пожари, съобщиха властите в Украйна. 7 са жертвите при руски ракетен удар по пететажен жилищен блок в Харков вчера. Противовъздушната отбрана е свалила 35 ракети и 46 дрона, изстреляни от Русия. Руското Министерство на отбраната съобщи, че Русия е нанесла ответни удари с високоточни оръжия по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна, обслужващи отбранителната ѝ промишленост. Допълва се, че при атаките са поразени и складове със западно въоръжение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области. В публикация в Телеграм Зеленски изрази увереност, че партньорите на Украйна знаят какво точно е необходимо за това: да й предоставят допълнителни бройки "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана, да ускорят и разширят доставката на изтребители Ф-16.

Зеленски пристигна в Сингапур, за да вземе участие в конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла". Планирано е там той да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и да обсъди военната помощ за страната си. 

Утре Зеленски ще направи и обръщение към делегатите на "Диалога Шангри-Ла".  Очаква се той да се обърне към участниците в конференцията с молба да присъстват и да подкрепят "срещата на върха за мир", която ще се състои този месец в Швейцария.

Президентът на САЩ Джо Байдън инструктира екипа си от експерти по сигурността да промени указанията за използване на американски оръжия от Украйна за поразяване на военни цели на руска територия така, че разрешението да не се отнася за употребата на тактически ракети с голям обсег АТАКМС, заяви в интервю пред Укринформ директорът за Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом Майкъл Карпентър


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна