Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на рисунки на деца от бежанските общности

Снимка: Ани Петрова

По повод Международния ден на детето Бежанско-мигрантската служба на Българския червен кръст организира изложба на рисунки на тема "България през погледа на детето", нарисувани от деца от бежанските общности. Слав Бараков - заместник програмен мениджър на Бежанско-мигрантската служба към БЧК, обясни каква е целта на изложбата:

"Децата, чрез изкуство, да изразят себе си, техните желания и техните мечти за един по-добър свят без конфликти и без война. Децата виждат България като гостоприемна страна, в която те се чувстват добре, приети и свободно могат да се развиват и изразяват себе си".

Една от рисунката в изложбата е съвместно дело на 2-годишния Андрей и неговата майка Елена от Украйна:

"Той не може много да рисува, така че взехме някакви специални четки и аз реших да направим цветя в червено и зелено и сложихме в тях вътре символчета на Украйна като жълто и синьо, а след това с четка той нарисува бели точки - да бъде като знаме на България и знаме на Украйна заедно".

В изложбата има рисунки на деца и от Сирия и Афганистан. Паралелно с нея подобни инициативи има и в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.

БЧК се включва като партньор на Министерството на здравеопазването в кампанията "Плюс мен", която поставя акцент върху ролята на навременната имунизация за предпазване от животозастрашаващи заболявания и спасяването на човешки живот. Събития във връзка с тази инициатива имаше днес в София, Пловдив, Варна и Бургас. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна