Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

Снимка: БГНЕС

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите.

Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това посочват всички резултати от допитванията, публикувани днес.

Консерваторите водят много успешна предизборна кампания, коментират анализаторите. Разликата в гласовете между консерваторите и лявата партия, която ще е втора се движи около 18% и промени в този ред са невъзможни, признават и от опозицията.

В борба за второто място са две партии от левия политически спектър - СИРИЗА и социалистите от ПАСОК. Между 13 и 16 % са очакванията за тяхната подкрепа.

70% от гърците заявяват, че гласуват водени от вътрешни за страната въпроси. Затова в предизборните си послания лидерите на гръцките партии се спират на икономическите въпроси - високите цени, ниските доходи, безработицата.

Около 10% са гърците, които все още не са решили как ще гласуват, посочват проучванията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна