Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Третото издание на фестивала "Театроскоп" гостува във Враца, София, Бургас, Стара Загора и Пловдив

Снимка: Art Land

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп", който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната.

В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe, която у нас е малко позната, но е популярна повече в Латинска Америка и в Китай. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е от един артист за един зрител. Създаването му по нищо не отстъпва на усилията за една продукция за стандартна сцена, обясни пред БНР-Радио София Мария Банова – създател и артистичен директор на фестивала.

"Преживяването е силно емоционално, защото зрителите не знаят какво точно да очакват. Виждат, че театърът може да има и такова измерение, форматът е наситен с метафори, послания, емоции. Никак не е лесно. Посланието трябва да е изчистено. Всичко трябва да е кратко, ясно и категорично. Като поезия в кутия е."

Третото издание събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия. Шест от представленията са на български изпълнители.

Фестивалът стартира във Враца (14 юни, Драматично-куклен театър, 16-19 ч). В София локациите са три: Grand Hotel Sofia (15 юни, 17-20 ч), „Музейко“ (16 юни, 15-18 ч.) и ОКИ Красно село (17 юни, 17-20 ч. ). Следват Бургас (18 юни, Експозиционен център „Флора“, 17-20 ч), Стара Загора (19 юни, Къщата на архитекта, 17-20 ч) и Пловдив (20 юни, Държавен куклен театър, 16-19 ч). 

Чуйте разговора на Лили Големинова.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени