Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Два отбора победители в Академия за иновации 2024 – Education+ и Meta Labs Engineering

И двата отбора са с основателки жени - финансист и физик

На 31 май и 1 юни в хотел Хилтън - София се проведе финалът на единадесетото издание на събитието за предприемачески идеи на студенти “Академия за иновации”, организирано от агенцията за иновации Innovation Starter. В тазгодишния конкурс за младежки предприемачески идеи участваха над 30 сериозни проекта, от които 9 достигнаха до финал. На първо мястов Академия за иновации 2024 се класираха два отбора сравен брой точки.

Образователният стартъп Education+ – със студентките по “Финанси” и “Бизнес администрация” от Американския университет в Благоевград, Наталия Василева и Мария Николова. Те създават платформа за младежки възможности, която атакува проблема за студентската безработица в България и представя от “младежи за младежи" всички възможности за стажове, стипендии, платени младежки проекти по модерен и интерактивен начин в социалните медии.

Вторият отбор, който се класира с равен брой точки за първото място е Meta Labs Engineering със студентите от Физическия факултет на Софийски университет „Св. КлиментОхридски“, Мария Енева и НиколайНиколов. Те имат амбициозната задача да популяризират темата за метаматериалите в България.  Метаматериалите са композитни материали с предварително зададени свойства и могат да правят невидими повърхностите, по-здрави конструкциите, по-гъвкави основите и още много, и тепърва ще навлизат в масова употреба, като по-щадящи природата и качествени заместители на изчерпващите се на нашата планета природни ресурси. 

На второ място се класира биотехнологичният стартъп ENTHELA, който представиха студентите Ангел Христов, студент в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет и Мартин Недев, студент в специалност „Бизнес и предприемачество“ в Американския университет в Благоевград. Работят върху биостимулант, на базата на бактерия, която се храни с азот, който да позволява на фермерите да заместят до 50% от употребата на азотни торове в земеделието, докато подобряват плодородието на почвата си без да губят от продукцията си.

На трето място остана отборът SPRI с идеята им за машина за 100% рециклиране и декомпозиране на соларни панели. Божидар Върбанов, студент в специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” в Минно-геоложки универитет “Св. Иван Рилски” и Мирослав Иванов, студент в специалност “Електромобили” във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София спечелиха журито с подробен финансов план, прецизна схема на проекта и отлично представяне на идеята.

Отборите финалисти печелят финансови и поощрителни предметни награди и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.

Лекции на събитието изнесоха международни гости от Израел и Великобритания - Орен Симанян, инвеститор, предприемач, основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директорБизнес развитиевъв Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж. Водеща на събитието беше Ива Дойчинова, радиожурналист.

Повече за събитието можете да научите на: www.innovationacademy.bg

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени