Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При отварянето ѝ в неделя

Стотици посетители на гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Снимка: БТА

406 души - българи и румънци, са посетили гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк "Белу" в Букурещ, която бе отворена за посещение в неделя, съобщава БТА, като се позовава на данни от българското посолството в Румъния.

Инициативата е на дипломатическото ни представителство и бе по повод 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо Георгиев, като бе подкрепена от неправителствената организация "Пътешественик през Румъния" ("Călator prin România") и нейния проект "Гробището "Белу" - Музей на открито (“Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber”). 

По време на събитието посланикът на България в Румъния Радко Влайков отправи апел за обща инициатива пред Министерството на културата на Румъния и съответните власти, които имат пряко отношение към гробницата, за да мога да бъдат направени постъпки за реставрацията ѝ.

Доброволците от румънското НПО вече са изработили QR код, който ще бъде поставен пред вратата на гробницата. Той съдържа подробна информация за живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви, както и за изграждането на гробницата мавзолей.

Отвън тя прилича на малък бял дворец и е истински архитектурен шедьовър с височина 11 метра. Строителството й започва през 1897 г., когато умира Евлоги Георгиев. Градежът отнема пет години и е на известния румънски архитект Йон Минку - основател на новата архитектурна румънска школа и автор на емблематични за Букурещ сгради.

Четири бронзови фигури на евангелистите Матей, Марк, Лука и Йоан пазят гробницата отвън. Те са дело на румънския скулптор от немски произход Фриц Щорк. В подземието отвътре има четири бронзови арки, върху които на румънски е написано "И на него изгря истинската светлина". 

"Ако погледнете внимателно вътрешността, на върха на купола ще видите изобразена Библията. Под нея звезди от злато, синьо небе и 12-те апостоли. Под тях четири ангела, всеки с дар в ръце. Под тях Исус Христос, Дева Мария, Свети Йоан Кръстител и два ангела", обясни пред БТА Йоана, една от доброволките от "Пътешественик през Румъния". 

Самото помещение е обособено на два етажа. Стръмни стълби водят до крипта. Под голяма каменна плоча са положени костите на двамата братя.

"Те искали да бъдат погребани тук, а не на първия етаж, защото били много скромни. Решили, че искат да бъдат погребани така, защото над тях няма нищо друго освен Господ", допълни Йоана. 

Тя разказва на посетителите как братя Христо и Евлоги Георгиеви нямали съпруги, нито деца, но дарявали пари на бедни хора и на болници в Румъния:

"Нямаше да имаме и Атенеума - най-красивата концертна зала в Букурещ без Евлоги Георгиев. Той дарява огромна сума пари за построяването ѝ. Не случайно там, в Атенеума, има стая с плоча с неговото име, за да покажем колко сме признателни за това, което е направил".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна