Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка унищожи 2 хил. декара със земеделска продукция в севлиевското село Кормянско

Снимка: БГНЕС

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители.

Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от Севлиево, е унищожена. От засятото от земеделските кооперации и по-малките производители не е останало нищо след градушката, ударила населените места в района, разказва кметът на селото Момчил Спиров

"Слънчогледът е на 100% унищожен до стеблата. Подобна е работата и с царевицата, също така и пшеницата и ечемика. За градините да не говорим. Там все едно е минала валяк и щетата е на 100%".

След като Кормянско се оказало в епицентъра на стихията, не е останало нищо за спасяване, казва кметът, който не помни такова бедствие с градушка, достигаща размерите на кокоше яйце:

"Беше ад, падащи камъни, такова чудо. Късовете, които падаха, имаха интересна форма. Те бяха едри и може би това е една от причините, за да има толкова много щети, тъй като те бяха с неправилна форма".

За съсипаните посеви производителите ще разчитат на обезщетение от Държавен фонд "Земеделие".

За днес отново е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури с условия за градушка, каквито се очакват в няколко области на страната, включително в Габровска.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна