Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс"
Снимка: avionams.com

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив.

Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество. Останалите са в Министерството на иновациите и Министерството на отбраната.

В съобщението не се уточняват подробности.

Решенето "Авионамс" да ремонтира и поддържа изтребителите Ф-16 е от април на редовния кабинет на Николай Денков. За "привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура съответствие с изискванията на Lockheed" държавата отпусна до 2027 г. 12,8 млн. лева.

"Решението предполага двойни разходи", предупреди тогавашният министър на отбраната Тодор Тагарев. И затова се произнесе против решението за "Авионамс". Тази дейност веднъж е финансирана с междуправителствения договор за доставката на самолетите. А при ремонта и поддръжката няма яснота какво ще плаща Министерството на отбраната на "Авионамс".

В предишния парламент имаше внесена Концепцията за индустриалното сътрудничество по Ф-16. Но документът така и не стигна до обсъждане как по-широката процедура за индустриалното сътрудничество би трябвало да помогне на българската икономика. Специалисти тогава предупредиха пред БНР, че ефективното индустриално сътрудничество се договаря преди подписването на основния договор.

Договорът за Ф-16 е от 2019 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна