Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Босилеградско около проект за нов рудник за добив на оловно-цинкова руда

Снимка: Кирил Фалин

Публично обсъждане за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за откриване на нов рудник за добив на оловно-цинкова руда на мините "Подвирови" и "Поповица" в района на с. Караманица, Босилеградско, предизвика опасения за влошаване на екологичната обстановка в района, казаха наши сънародници оттатък границата.

От Община Кюстендил изпратиха писмо до екоминистерството за проучване и експертна оценка на проекта и дали няма да предизвика замърсявания на водите на река Драговищица, приток на Струма, на българска територия. 

Обсъждането по ОВОС за откриване на нов рудник в района на Караманица станало полуинкогнито в сградата на Общината в Босилеград.

На това обсъждане присъствали представители на мините, проектантите, експерти от екипа по проекта, четирима представители на общинската администрация, трима представители на местното екологично сдружение "Еко Крайще" и само трима граждани.

От "Еко Крайще" имат редица забележки с аргументи към проекта. От организацията посочват пропуските и възможните проблеми, които могат да възникнат с този проект, както и тези, които може да донесе досегашният пилотен проект за флотация в този рудник.

Журналистът от Босилеград Мирослав Перевич: 

"Изграждане на ново съоръжение за флотация, за преработка на рудата, много по-голямо, за 250 хиляди тона годишно. Сега числата са много по-страшни -  например една от бройките - годишно се ползват 18 тона цианид, 23 тона от киселина... 80 тона разни отрови". 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна