Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара

Снимка: Facebook /Украински въоръжени сили

Оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 милиона долара ще предоставят Съединените щати в близките дни. Поредният пакет военна помощ се очаква да бъде обявен официално тази седмица.

Украинските власти разпоредиха евакуация на децата и попечителите им от селищата на донецкия фронт.

Указанията от Киев са заради концентрирането на руска огнева мощ в Донецка област, съобщи управителят ѝ Вадим Филашкин. Ситуацията там се влошава непрекъснато, защото руският артилерийски обстрел става все по-интензивен. Евакуацията е на жители на град Лиман и околните села.

Украйна междувременно е изстреляла през последното денонощие поне 20 дрона срещу пограничните руски области и окупирания Крим. Руснаците твърдят, че са обезвредили 13 безпилотника над полуострова и 6 в Белгородска област. Противокорабна ракета пък била свалена над Ростовска област. Но е възникнал пожар в местна рафинерия - в Новошахтинск.

17 руски дрона пък са били свалени над 4 украински области - Хмелницка, Николаевска, Запорожка и Херсонска.

"Укренерго" - електроразпределителното дружество - се принуди снощи да спре тока в 12 области в страната заради недостиг на генериращ капацитет заради руските нападения срещу електропреносната система.

А точно година след експлозията на язовира "Каховка" на Днепър компанията "Укрхидроенерго" обяви, че е завела арбитражен иск срещу Русия. Причинените загуби за Украйна се изчисляват на два и половина милиарда евро.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна