Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

Кристин Лагард говори на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 6 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка понижи с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това е първото намаляване на лихвените проценти от 2019 година насам.

Въпреки това експертите във Франкфурт очакват задържане на инфлацията над целевото равнище и прогнозите им са ревизирани нагоре спрямо тези през март.

Новите оценки са за обща инфлация от 2,5 на сто тази година и 2,2 на сто догодина. 

Само един от 20-те управители на централни банки не е подкрепил решението за намаляване на водещите лихви, съобщи управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

На въпрос дали в момент на избори, когато критиките към европейските институции не стихват, не се опасява, че това решение ще бъде възприето като отклоняване от пътя на овладяване на инфлацията, Лагард отговори:

"Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията и възстановим на ценовата стабилност. Ще спомена три числа. В безсънните нощи се връщах към тях.

Нали знаете, онзи малък глас, който нашепва "продължавай напред" – октомври 2022-ра инфлацията в еврозоната беше 10,6 %, септември 2023-та (по-малко от година) инфлацията вече беше 5,6 %, днес – 2,6 на сто. С всяка стъпка намалявахме инфлацията наполовина".

Целевата инфлация е 2% в средносрочен план. Ръстът на възнагражденията, особено в услугите, започва да се успокоява, а с това и инфлацията, въпреки че прогнозите са ревизирани нагоре спрямо мартенските. 

Общият индекс да остане по-висок от целевите равнища и догодина, а през 2026 г. да достигне 1,9 на сто:  "Знаем, че по пътя ще има препятствия, нека си го кажем. През следващите няколко месеца пътят е неравен", каза Кристин Лагард.

Очаква се икономическият растеж да се засили до 0,9% през 2024 г., 1,4% през 2025 г. и 1,6% през 2026 г, каза още Лагард.

Заседанието на Управителния съвет е започнало с отдаване на почит на загиналите при десанта в Нормандия.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна