Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис предупреди Мицкоски, че трябва да спазва Преспанския договор

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Споразумението от Преспа и името „Северна Македония“, erga omnes, за всички, беше основното условие за присъединяването на РСМ към НАТО“.

Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в интервю за държавната телевизия ЕРТ, цитирано от БГНЕС.

Мицотакис обясни, че името (визира старото име на РСМ – Република Македония – бел.ред.) "е и причината страната да не се присъедини към НАТО толкова години".

Той допълни, че с новия премиер на РСМ Християн Мицкоски заедно ще присъстват на 75-годишнината от създаването на Алианса.

„Мисля, че е неразбираемо РСМ да дойде на първото си участие с новото ръководство и да постави под въпрос Преспанското споразумение по отношение на името“, каза гръцкият премиер.

„Мицкоски може да се окаже в неудобно положение на срещата на върха на НАТО, ако продължи да говори това, което говори“, добави Мицотакис.

„Не вярвам, че Северна Македония смята, че може да направи стъпки към Европа като открие нов, ненужен фронт с Гърция. Това, което казвам, е очевидно и се надявам, че ще бъде разбрано с абсолютна яснота в Скопие. Наистина е едно ненужно измерение, което усложнява отношенията между двете страни. Не е от полза преди всичко и най-вече за самите граждани на Северна Македония“, посочи Мицотакис.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

След получаването на мандата бъдещият министър-председател обяви, че няма да повтаря "Северна" като папагал, когато назовава собствената си държава "Македония".
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени