Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК ще информира за избирателната активност два пъти в изборния ден

Снимка: БТА

Два пъти в изборния ден Централната избирателна комисия (ЦИК) ще информира на интернет страницата си за активността, според оперативния ѝ план Това сочи приетият оперативен план за организацията на работата в ЦИК в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. и приемането от районните избирателни комисии (РИК) на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите. 

Информацията за активността ще се докладва на заседание на ЦИК и след решение на Комисията ще се публикува на интернет страницата до 12:00 ч. и до 17:00 ч. 

В оперативния план е уредена работата на Комисията по организационно-технически дейности, разглеждане на жалби и сигнали, машинно гласуване, връзки с наблюдатели и застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, контролни проверки и връзки с преброителя, контрол на визуализацията на сайта на ЦИК.

Незабавно след откриване на изборния ден, но не по-късно от 7:40 ч. РИК въвежда в електронната платформа cik.is-bg.net информация открити ли са всички избирателни секции, имат ли възникнали проблеми, както и информация за секциите, в които не са се явили всички членове, като се посочва общият брой на членовете в съответната секционна избирателна комисия (СИК) и броят на неявилите се членове. Само при наличие на технически проблем, който не позволява публикуването на съответната информация в електронната платформа, РИК изпраща информацията на имейл адрес cik@cik.bg. Веднага след приемане на решения за назначаване на членове на СИК на мястото на неявилите се членове, РИК публикува решенията на интернет страницата си, става известно от плана. 

На 9 юни общинските администрации събират информация от СИК за откриването на изборния ден, както и за избирателната активност, като посочват броя на гласувалите избиратели по вид избор, включително за края на гласуването. Информацията се събира от определено със заповед на кмета на общината лице, което обобщава събраната информация за общината и я изпраща едновременно на РИК и на съответната областна администрация по електронна поща. Областните администрации обобщават справката за изборния район и я изпращат по електронната поща на Администрацията на Министерския съвет (АМС).

Информацията за откриването на изборния ден се изпраща от общината до РИК и съответната областна администрация до 7:25 ч. Информацията за броя на гласувалите избиратели по вид избор се събира към 11:00 ч. и 16:00 ч. и след обобщаването ѝ от областните управители се изпраща на АМС не по-късно от 11:30 ч., съответно 16:30 ч. Информацията за приключване на гласуването се изпраща от общината до РИК и съответната областна администрация до 20:15 ч. РИК въвежда данните за броя на гласувалите съответно до 11:30 ч. и 16:30 ч. в електронната платформа cik.is-bg.net.

До 20:30 ч. РИК публикува в електронната платформа cik.is-bg.net информация за приключване на гласуването в изборния ден и за секциите, в които гласуването продължава след 20:00 ч.

Приемането на изборните книжа и материали от РИК в ЦИК започва на 9 юни и се извършва във фоайето на сградата на Народното събрание, вход „Източно крило“. Незабавно след изготвяне на протоколите и решенията на РИК и подготовка на книжата за предаване РИК въвежда в системата cik.is-bg.net датата и часа на предаване на протоколите в ЦИК като прогнозна информация, се посочва още в оперативния план. 

Преброителят предоставя периодично на ЦИК междинни числови данни от гласуването по секции и изборни райони по видове избори. Междинните числови данни се обновяват, обявяват и визуализират на интернет страницата на ЦИК на всеки кръгъл час от 23:00 ч. в изборния ден за изборите за народни представители, а за членове на Европейския парламент – от 00:00 ч. нататък (23:00 ч. ЦЕВ). 

Междинните обобщени резултати от въведените до момента протоколи на СИК, междинните числови данни от въведените до момента протоколи на СИК, които се публикуват на всеки един час на страниците на районните избирателни комисии, се качват и на интернет страницата на ЦИК по секции и населени места по общини, изборни райони и за извън страната, окончателните обобщени резултати, вкл. общи сумарни данни, за страната – по изборни райони, а за извън страната – по държави.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени