Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК все още смята, че трябва да се унищожат неизползваните изборни ролки от местния вот в София

Росица Матева
Снимка: БТА

Централната избирателна комисия продължава да смята, че Столична община трябва да  унищожи неизползваните от предходните два избора ролки със специализирана хартия за бюлетините от машините. Темата бе коментирана на днешното заседание на комисията.

Казусът продължи да се коментира и те са от ЦИК, след като Столичната община отново отказа да унищожи старите ролки с хартия за машините. Помещенията, в които се съхраняват обаче тези ролки, са под полицейска охрана.

"Ще бъде така до приключване на тези избори и обявяване на резултатите. Така че по този въпрос смятам, че позицията на ЦИК е ясна", обяви пред колегите си заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Матева каза, че в ЦИК няма информация за днешното решение на Административен съд - София да забрани унищожаването на изборни материали от местните избори в столицата.

"На ЦИК не е съобщено нито определени, нито разпореждане на Административен съд -София град, така че няма как да го коментираме. Неизползвани ролки хартия не представляват нито изборна книга, нито материал, нито документ. Това са ролки хартия, които са произведени по възлагане на ЦИК, заплатени са от бюджета на ЦИК и са прибрани в помещения за съхранение от съответните общини на територията на страната отново по възлагане на ЦИК", добави Матева и коментира:

"И се надявам наистина в публичното пространство да спре да се спекулира с това, че тези ролки трябва да се съхраняват до приключване на съдебни производства, защото не е единствено съдебното производство за кмет на Столична община. Мисля, че все още има неприключили и други производства. Тези материали не са използвани в избори и няма причина да се съхраняват, тъй като нямат отношение към гласуването в тези избори".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна