Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима са одобрените кандидати за президент на Иран

Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Галибаф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима кандидати бяха одобрени за президентските избори в Иран на 28 юни. Победителят ще замени покойният Ебрахим Раиси, който загина в хеликоптерна катастрофа на 19 май, предаде АФП.

Кандидатите, обявени от Министерството на вътрешните работи, бяха избрани измежду 80 регистрирани кандидати от Съвета на пазителите, който контролира изборите в ислямската република.

Сред одобрените са консервативният председател на парламента Мохамед Багер Галибаф и ултраконсервативният бивш ядрен преговарящ Саид Джалили.

Одобрен е само един реформаторски кандидат - Масуд Пезешкян, който е депутат, представляващ Табриз в иранския парламент.

Бившият министър на вътрешните работи Мостафа Пурмохамади също е получил разрешение да се кандидатира.

Другите в списъка са кметът на Техеран Алиреза Закаани и настоящият вицепрезидент Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi, ултраконсервативен ръководител на Фондацията на мъчениците.

Бившият президент Махмуд Ахмадинеджад, който преди това беше дисквалифициран от участие в президентските надпревари през 2017 г. и 2021 г., отново беше изключен от списъка.

На изборите през 2021 г. Съветът на пазителите дисквалифицира множество реформаторски и умерени фигури преди президентските избори, които доведоха на власт ултраконсерватора Раиси.

Тези избори бяха с рекордно ниска избирателна активност за президентски вот - едва 48,8 %.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна