Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради по-слаб резултат за управляващите на евровота

Промени в състава на гръцкия кабинет

Кириакос Мицотакис
Снимка: REUTERS

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот.

Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в сравнение с парламентарните избори миналата година. Премиерът Мицотакис в изявление призна, че приема изборните резултати като предупреждение за промени в политиката.

Днес се  провежда извънредно заседание на Министерския съвет, като се очакват основни промени в състава на правителството. Според депутати от управляващата партия, нови лица ще поемат ключови министерства с ресор, свързан със здравеопазване, образование и икономика.

От опозиционната партия СИРИЗА вече заявиха, че вместо да се правят персонални промени в кабинета, трябва да се промени политиката на правителството. Те предложиха незабавно да се премахнат данъците върху стоките от първа необходимост. За корекция на данъци и сваляне на цените на хранителните стоки призоваха и от другите опозиционни партии.

Очаква се днес в обръщение към гърците премиерът да съобщи промени в целите на правителството, както и смяна на ръководството в няколко министерства.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна