Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия "Муза" представя музеите в друга светлина

Весела Герчева и Юлиана Дечева

Магистърската програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България", която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти, куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска степен. Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата учебна година 2024/2025. Подробности разказаха Весела Герчева и Юлиана Дечева.

"През последните 10-15 години от това, което ние наблюдаваме от една страна самите музеи се осъвременяват. Те правят все повече програми, все повече изложби. Например програмите към деца и семейства се развиха изключително много. Вече почти няма музей, в който няма програма насочена към деца. Като човек от "Музейко" мога да кажа това отблизо", сподели Герчева.

По думите им времето, което настъпва през последните години е време, в което всяка институция, която иска да е съвременна трябва да предложи преживявания според очакванията на хората. Програмата е събрала американски с български музейни специалисти, за да може да се говори за конкретни идеи за изложби.

"Тази програма доказа, че има нужда, има възможност и има потенциал за хората в България, тези, които работят в музеите, или работят за музеите като дизайнери или архитекти да развият идеите си повече", добави Герчева.

Вече има три издания на Академия "Муза" в Дряново, Плевен и Благоевград, където са се били влюбили не само хора, които работят в музеите, но и извън тях. Следващото издание на Академия "Муза" ще се състои през октомври във Враца

Програмата е едногодишна, магистърска, но тя може предизвика интерес към по-млади хора, които тепърва влизат в музеи, в хора, които сега вече са там и в хора, които като дизайнери и архитекти работят за музеите и имат интерес да развиват отношение в тази насока. По думите й подборът на преподаватели е ключов, като самият преподавателски екип е интердисциплинарен и насочен в това, да работи със студентите в различни дисциплини.

Този процес никога не е бил научен, ние искаме да го подредим и да помогнем на всички, които са включени в програмата да го усетят по-лесен и да им дадем инструменти да го направят по-лесен. Най-важният фокус на магистърската програма е "разказването на истории" върху стабилна научна база, споделиха те.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна