Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед запази лихвите непроменени и сигнализира за само едно тяхно понижение през 2024 г.

Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва непроменена и сигнализира за само едно нейно понижение до края на годината, въпреки постигнатия напредък относно намаляване на инфлацията.

След края на срещата в сряда вечерта Фед остави федералната фондова лихва във високия диапазон между 5,25% и 5,50% за седмо поредно заседание.  Според представените последни макроикономически прогнози на централните банкери, инфлацията в САЩ ще продължи бавно да се придвижва към целевото ниво от 2%, което предполага, че може да има само едно понижение на лихвите до края на 2024 г.

Федералният резерв отбеляза, че икономическата активност се разраства "със солидни темпове", докато нарастването на новоразкритите работни места "остава силно". Междувременно, инфлацията все още се характеризира като "повишена", въпреки че има индикатори за нейното охлаждане през последната година. Фед заяви, че икономическите перспективи са "несигурни", но въпреки това "рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са се придвижили към по-добър баланс през последната година".

Фед подчерта, че не смята за подходящо да намалява лихвените проценти, докато няма "по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към" целта от 2 на сто.

Централната банка на САЩ представи и последните си макроикономически прогнози, според които се очаква федералната фондова лихва да достигне ниво от 5,1% до края на 2024 г. - доста по-високо от предишната прогноза на членовете на Фед за нейно понижение към 4,6%. Това предполага едно единствено нейно понижение с 25 базисни пункта през настоящата година, като някои икономисти и анализатори смятат, че това може да бъде факт дори чак през декември, а не както се очаква от мнозина - през септември.

Очакванията за намаляване на лихвените проценти през септември - последното заседание на Фед преди президентските избори в САЩ през ноември - спаднаха до около 64% от над 80% преди края на заседанието на централната банка в сряда.

Членовете на Фед очакват средно ниво на основната лихва от 4,1% през 2025 г. (над мартенската прогноза за 3,9%) и нейно понижение до 3,1% през 2026 г. (без промяна спрямо предишната прогноза след заседанието през март).

В същото време централните банкери повишиха перспективите за инфлация, като вече очакват ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който Фед счита за важно мерило на инфлацията в САЩ, да нарасне през тази година с 2,6% вместо с 2,4%, според мартенските прогнози, след което неговият растеж да се забави до 23,% през 2025 г. (при 2,2% прогноза през март).

Фед вече очаква основната PCE инфлация (изключвайки цени на храни и енергия) да достигне 2,8% през 2024 г. и 2,3% през 2025 г. - над прогнозите през март за нива съответно от 2,6% и от 2,2%, преди инфлацията да достигне целевото ниво от 2% през 2026 г.

Прогнозите за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) остава непроменена спрямо тези от март, като се очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2,1% през 2024 г., с 2% през 2025 и отново с 2% през 2026 г. Нивото на безработица се очаква да бъде 4% през тази година, докато през 2025 г. и 2026 г. се очаква то да се повиши слабо съответно до 4,2% и до 4,1%.

Макроикономически и лихвени прогнози на Фед през юни в сравнение с март


На пресконференция след края на заседанието председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи, че въпреки напредъка, постигнат на фронта на данните за инфлацията, тя остава "повишена".

"Последните показатели сочат, че икономическата активност продължава да се разширява със солидни темпове. Увеличаването на работните места остава силно, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията се понижи през последната година, но остава повишена, като през последните месеци имаше скромен допълнителни напредък към инфлационното целево ниво от 2%", заяви шефът на Фед.

Освен това Пауъл подчерта, че решението на централната банка за лихвените проценти ще зависи до  голяма степен от текущото икономическо развитие, особено от данните за заетостта и инфлацията.

Той отново повтори, че централната банка не смята за подходящо да започне да намалява лихвените проценти, докато не придобие "по-голямо доверие" по отношение на траекторията на инфлацията.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

"При разглеждането на каквито и да било корекции на целевия диапазон на федералната фондова лихва, Фед ще оценява входящите данни, променящите се перспективи и баланса на рисковете. Комитетът за парична политика не очаква, че ще бъде подходящо да намали целевия диапазон, докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към нивото от 2%", каза Пауъл.

Той добави, че "ако икономиката остане стабилна и инфлацията продължи да упорства, ние сме готови да поддържаме текущия целеви лихвен процент толкова дълго, колкото е необходимо“.

Председателят на Фед също така посочи, че финансовата институция в момента не обмисля повишаване на лихвените проценти, тъй като централните банкери "смятат, че при една по-рестриктивна политика икономиката ще отслабне".

"Смятаме, че политиката е достатъчно рестриктивна и в крайна сметка ще видите отслабване на икономиката. Никой във Фед не счита повишаването на лихвените проценти като основен сценарий", добави Пауъл по време на пресконференцията.

Той обаче подчерта, че дори докладът за инфлацията през май, оповестен по-рано в сряда, да е "окуражаващ", той идва след няколко, които не са. "Едни по-добри данни са само едни по-добри данни, не искайте да бъдете твърде мотивирани от това", отбеляза шефът на Фед.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна