Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московската борса се принуди да спре търговията в долари и евро след новите санкции на САЩ

Рублата падна до едномесечно дъно спрямо долара, а фондовият индекс MOEX - до 6-месечно дъно

Московска борса (MOEX)
Снимка: Ройтерс

Рублата поевтиня до едномесечно дъно спрямо долара на междубанковия пазар в четвъртък, на фона на много ниска ликвидност, след като новите санкции на САЩ срещу Русия принудиха Московската борса (MOEX) да спре търговията с долари и евро, съобщава Ройтерс.

Необичайната ситуация означава, че е трудно да се намери достъп до надеждни цени купува и продава за долар/рубла, тъй като търговията се премества изключително на извънборсовия пазара (OTC).

Централната банка на Руската федерация обяви забавяне на началото на търговията с валути, благородни метали и деривати. Централната банка ще публикува официалния дневен курс, базиран на извънборсовата търговия, към 17:00 ч.

Предишното затваряне на рублата, в навечерието на руския национален празник в сряда, беше 89,10 рубли за един долар, като на междубанковия пазар курсът достигна за кратко до 91,70 рубли, преди да се върна малко под 90 рубли.

Обявените в сряда нови санкции на САЩ срещу Русия наложиха незабавно спиране на търговията с долари и евро на нейния водещ финансов пазар - Московската борса (MOEX). От днес Московската борса спря търговията на чуждестранна валута, ценни метали, акции и  стандартизираните извънборсови дериватни инструменти със сетълмент в долари и евро.

Борсата и централната банка излязоха с изявления в сряда в рамките на един час след като Вашингтон обяви новите санкции, насочени към намаляване на потока от пари и стоки, използвани за поддържане на войната на Русия в Украйна.

Централната банка също така спря търговията с хонконгския долар, който е обвързан с щатския долар, но искаше да омаловажи възможното въздействие на санкциите.

"През последните две години ролята на щатския долар и еврото на руския пазар последователно намалява", заяви Руската централната банка в четвъртък, предаде Ройтерс.

През последните месеци китайският юан надмина долара и се превърна в най-търгуваната валута спрямо рублата в Москва, като представлява 54-процентен дял от валутния пазар през май.

Базираният на Московската борса фондов индекс MOEX се срина с над 2% в началото на днешната търговия, достигайки близо шестмесечно дъно в началото на търговията (най-ниско ниво от средата на декември 2023 г.).

Графика на фондовия индекс MOEX на Московската борса


Банките, компаниите и инвеститорите вече няма да могат да търгуват нито с щатски долари, нито с евро чрез централната руска борса, която позволява предимства като ликвидност, клиринг и надзор.

Вместо това те ще търгуват извънборсово, където сделките се извършват директно между две страни - на купувач и продавач.

Централната банка също така каза, че оборотът на долари и евро на извънборсовия пазар отдавна е надхвърлил обемите им на транзакции на Московската борса MOEX.

"Новите санкции не трябва да повлияят на курса на рублата в средносрочен план. В краткосрочен план може да има висока волатилност и широки спредове на борсовите гишета", посочи пред Ройтерс Юрий Попов, стратег в SberCIB Investment Research.

Големите брокери също са блокирали сметки в долари, евро и хонконгски долари, като депозитите и тегленията са недостъпни, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна