Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще видим дали действия и думи ще се разминават в работата на партия "Величие"

Георги Ненов: Очаквам протести наесен

"Няма конспиративна теория, която да не вирее в България!"

2
Георги Ненов
Снимка: Личен архив

Гост в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновят" е Георги Ненов. За мен той е вдъхновяващ пример на човек, който върви по своя път, без да се отказва, въпреки предизвикателствата, който търси и намира смисъл в това да открие доброто у всеки от нас. А това не е никак лесно...

За незапознатите ще кажа – Георги Ненов е един от най-успешните подкастъри в България, автор и водещ на един от най-добрите подкасти у нас – "Свърхчовекът", признавам си, завидях му, че ми е откраднал заглавието, защото това за мен е думата на нашето съвремие!

Разказвайки вдъхновяващи истории на хора, които живеят живота на мечтите си, Георги цели да мотивира своите слушатели да вървят по своя път с увереност в собствените си способности и така да сътворят едно по-добро бъдеще. 

Всеки вторник може да чуете новите истории на успешни хора, иноватори, предприемачи, творци и мотиватори, които в непринуден разговор споделят своя личен опит, успехи и провали.

Георги Ненов

Нашият разговор обаче стана в деня след изборите две в едно, затова започнахме с тях - изнеданите и изненаданите от изборните резултати:

"Надявам се да се замислим как всяко действие и бездействие има своя резултат, а за този резултат всеки един от нас носи отговорност. Много често в общественото пространство се казва, че политиците трябва да "оправят държавата", но аз вярвам в ефекта на "счупените прозорци" - на това, че ако ние сами започнем да се грижим за "малките неща", които ни дразнят и не ги правим, съвсем скоро ще има положителна промяна и при другите хора, коментира за БНР Георги Ненов.

"Тези избори, както предишните, както и следващи, са нашият момент да вземем решение, за да можем след това за изискваме. Затова ми е интересно, 70% от българите, които не гласуваха, с какви очи ще изискват от народните представители да защитават техните интереси?

Затова аз разказвам истории и хората могат да разберат как моите гости разсъждават, и а базата на това те сами да вземат решение къде искат да бъдат... Надявам се това да въздейства по положителен начин, защото моят подкаст е неполитичен, не засягат фундаменталистки теми като религия, национализъм.

Смятам, че ултимативната форма на родолюбие е това да обичаш и да полагаш грижи за обществото и по този начин да помагаш на държавата - като създваваш бизнеси, като създаваш каузи, като се бориш за важните за теб неща, без да използваш език на омразата и да сееш разрушение на идейно или физическо ниво! 

На въпрос как би определил политическата изненада на тези избори - партия "Величие", която пробива именно през видеа в социалните мрежи, Ненов заяви:

Николай Марков за разговори с ГЕРБ: Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем

"Преди години говорих с моя добър приятел Лазар Радков по темата кога ще станем по-добра европейска държава, и той ми каза, че това ще се случи през силата на малките общности. Аз не знам кои са хората в тази общност, но има примери, че общността е много по-силна от самата личност.

Тук в конкретния пример ще видим дали действия и думи ще се разминават. Това е нещо, което виждаме след всички избори - следим ги дали ще спазят предизборните си обещания

Това е пример за партия, която влиза, благодарение на доверието, което има общността към нея. Доверие се губи лесно и предстои да видим дали това ще бъде устойчиво, дали с действията си действително ще бъдат преследвани интересите на България.

Никой не може да каже какво ще стане, но можем да се поучим от грешките си в миналото. Това се опитвам да правя и в "Свърхчовекът" - да анализирам трудностите и как хората са реагирали и са се справяли с тях. На първо място за това справяне е да си смел, а на второ място за успеха е важна каква е средата ти, на трето място - да имаме критично мислене към случващо се и към начина, по който ни се поднасят нещата, поясни още Георги Ненов.

"Да, социалните мрежи формират мнение, а ние сме заедно със Словакия, две държави, които най-много вярват на конспиративни теории, няма конспиративна теория, която да не вирее в България! Конспиративните теории натискат всички наши "бутони на самосъхранение"...на промяна, въвличат ни чисто емоционално много повече...

Има хора, които създават "големи балони от хора, в които после посяват своето съдържание, което е манипулативно".
Аз вярвам, че доверието, което получават хората, които са слушали моите епизоди, е причината аз да го отстоявам и защитавам. Утре аз мога да кажа, хей хора, гласувайте "За", но аз няма да го направя, защото това е против моите принципи, допълни още Ненов.
Георги Ненов
"Смятам, че ще се сформира правителство след тези избори, моите очаквания са, че след месец - два, или през ранната есен да видим и първите протести.
Защото мисля, че съвсем скоро заради действията на самото правителство, обществото ще бъде провокирано да излезе и да заяви, че не е ок с цялата ситуация, но да видим - може да се окажа лош пророк и да не стане. 
По думите на Георги Ненов с оглед на резултатите от изборите за ЕП в Европа, България е умален модел на начинът, по който се случват геополитическите процеси в Европа.

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

"Като имаме предвид, че на прага на Европа се води война, естествено е да има държави, които да искат да се възползват по един или друг начин от тази война, да а се вземат решения, свързани с икономически интереси...

Аз се надявам да не се случат неща, които се случиха в Словакия с техния премиер...това е абсолютна крайност, която европейските ценности на разбирателство и взаимопомощ, трябва да отхвърлят. Ние не сме авторитарни режими и се борим България да не бъде пак авторитарна държава, каза още Ненов.

Георги Ненов разказа още как може да получаваш финансови облаги чрез манипулативно съдържание в социалните мрежи, дали влогърството не обезмисли журналистичесата професия, как т.нар. "медийна война" създаде мнение в обществото, че журналистите не си вършат работата, че те са "платени", и така сривайки жураналистическия авторитет, избуяват всякакви конспиративни теории.


Още по темата в интервюто на Гергана Хрисчева с Георги Ненов, гост в рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновят"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени