Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария е домакин на двудневна конференция за мир в Украйна

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще представлява страната на конференцията
Снимка: БГНЕС

Швейцария е домакин на двудневна конференция за мир в Украйна.

Днес и утре в луксозния алпийски курорт Бюргенщок край Люцерн се провежда първата "Среща на върха за мир в Украйна".

Там се очакват френският президент Еманюел Макрон, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, германският канцлер Олаф Шолц и японският премиер Фумио Кишида.

България е представена от премиера Димитър Главчев

Конференцията в Швейцария идва веднага след срещата на върха на Г7 в Южна Италия, на която водещите световни икономики разрешиха използването на приходите от замразените руски активи за нова помощ на Украйна.

В Швейцария вече пристигна украинският президент Володимир Зеленски. Очакват се лидери и високопоставени дипломати от близо 100 държави и организации от целия свят. Целта "е да се вдъхнови бъдещ мирен процес и да се разработят практически стъпки към такъв процес", обяви швейцарското външно министерство.

В дневния ред са различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, размяната на военнопленници.

"Всички държави участнички трябва да допринесат със своите идеи и визии за справедлив и траен мир в Украйна", заяви швейцарският президент Виола Амхерд.

Домакинът покани повече от 160 делегации, но не и от Русия, а Китай солидарно отказа участие. Преди дни германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че конференцията не е начало на мирни преговори.

А украинският президент Зеленски изрази надежда, че първата среща на върха за мир може да се превърне във формат, който ще доближи справедливия край на войната.

   
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна