Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Самолет "Грипен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното пространство "неприемливо" и каза, че служители от руското посолство в Стокхолм ще бъдат привикани във външно министерство заради инцидента.

Инцидентът се случва на фона на провеждащата се в Швейцария двудневна конференция за мир в Украйна. 

Руският военен самолет СУ-24 навлязъл за кратко в петък в шведското въздушно пространство източно от балтийския остров Готланд, намиращ се около 350 км от руския ексклав Калининград.

Шведските въоръжени сили посочиха в изявление, че до руския самолет е било изпратено предупреждение, той не е отговорил, след което два шведски изтребителя "Грипен" са били изпратени да го пресрещнат.

"Руските действия са неприемливи и показват липса на зачитане на нашата териториална цялост", заяви командващият шведските военновъздушни сили Йонас Викман. Той допълни, че е била проследена цялата верига от събития и че военните са били на място, за да се намесят при нужда.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна