Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМС на САЩ заявиха, че са спасили екипажа на кораб, поразен от йеменските хути в Червено море

Самолетоносачът "Дуайт Д. Айзенхауер" на американските ВМС в Червено море, 12 юни 2024 година.
Снимка: АП/БТА

Централното командване на военноморските сили на САЩ (NAVCENT) заяви днес, че силите му са спасили екипажа на плаващия под либерийски флаг и притежаван от гръцка компания кораб за насипни товари "Тютър", който бе атакуван от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси на 12 юни в Червено море, предаде Ройтерс.

Моряци от ударната група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" вчера са транспортирали екипажа по въздух, каза централното командване и добави, че един цивилен моряк все още е в неизвестност.

Атаката, извършена в близост до йеменското пристанище Ходейда, причини сериозно наводнение и повреди в машинното отделение на "Тютър" и му отне способността да маневрира.

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) вчера съобщи, че екипажът на кораба е бил евакуиран и че изоставеният плавателен съд се носи по течението в Червено море.

Хусите поеха отговорност за нападенията с малки морски съдове и ракети срещу кораба, като част от кампания в подкрепа на палестинците и съсредоточена срещу съдове, насочващи се към Израел, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна