Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г.

Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски екосистеми, в т.ч. блатисти места, пасища, гори, реки и езера, както и морски екосистеми.

До 2030 г. страните членки ще дават приоритет на мерките за възстановяване на местообитанията по Натура 2000. По отношение на тези, които са определени в лошо състояние според регламента, държавите от Общността ще трябва да осъществят действия за възстановяването им съответно поне 30 на сто от тях до 2030 г., поне 60 на сто до 2040 г. и поне 90 на сто до 2050 г.

Също така, те трябва да се погрижат за засаждането на минимум 3 млрд. допълнителни дръвчета до 2030 г. в ЕС.

Държавите от Общността трябва да планират и предадат на Еврокомисията плановете си за възстановяване на природата, в които да описват как ще постигнат целите си в плана. Също така те трябва да наблюдават и докладват за напредъка по тях въз основа на показателите за биоразнообразието в ЕС.

Регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила веднага, след което ще стане директно приложим във всички страни членки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени