Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение.
Половината села в община Павликени са на воден режим. Частично решение за пет от тях е да бъде пусната вода от язовир „Александър Стамболийски“ по каналите на „Напоителни системи“, която да ороси дренажите на местните водоизточници и да вдигне нивата. Водоснабдителното дружество „Йовковци“ ще плати водата. На месец са нужни поне два милиона кубически метра вода, а водното дружество е получило разрешение от Екологичното министерство за 10 пъти по-малко количество. Същевременно трите частни водноелектрически централи на язовира имат разрешение да черпят 25 милиона кубически метра вода на месец, коментира кметът на Павликени Емануил Манолов, който изпрати писмо до служебния премиер и министрите на енергетиката, на околната среда и на земеделието:  
"С молба спешно да бъдат отпуснати количества по двата напоителни канала. През годините практиката показа, че решаваме проблема и на Батак, и на Караисен, на Сломер, Лесичери и частично на Стамболово. Не искаме нещо безплатно“.
Това лято може да се стигне до крайни мерки с обявяване на частично бедствено положение и нови протести на хората от засегнатите села, заради безводието, предупреди кметът Манолов.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна