Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял. 

Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.  

Според основателя на асоциацията Linea d’Ombra, грижеща се за мигрантите пристигащи в Триест, потокът е бил около 150 души дневно и уточнява:  

"Например, в България – друга важна граница с Турция, от наши сътрудници знаем, че и там притокът на имигранти е намалял“. 

Посочените хипотези за това са  различни като промяна на  маршрутите, голям брой имигранти пристигат направо в Южна Италия от Турция, други отвеждани до Кипър, принудени да останат там. 

Предполага се, че за превеждането на имигрантите трафикантите са увеличили цените. 

Пред Камарата на депутатите вътрешният министър Матео Пиантедози заяви, че откакто през октомври миналата години е възобновен контролът на границата със Словения заради Балканския маршрут, са задържани 187 души, от които 95 за подпомагане на нелегалната имиграция.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна