Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят състава на кабинета в Скопие и програмата му

Християн Мицкоски на митинг в Скопие, 4 април 2024 г.
Снимка: БТА

Съставът на новото правителство на Република Северна Македония и програмата за работата му, се очаква да бъдат внесени днес в парламента на страната. Кабинетът ще бъде съставен от представители на три коалиции.

Водената от победителя в парламентарните избори на 8 май ВМРО-ДПМНЕ коалиция "Вашата Македония" ще има 15 министри. Трима ще са представителите на обединението на албанските партии "Заслужава си ", 2 -ма на движението ЗНАМ.

В бъдещия кабинет ще има двама вицепремиери. Те ще са съответно и министри на транспорта и за връзките между общностите, а за министър на външните работи е номиниран настоящият заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ и кмет на една от общините в Скопие - Тимчо Муцунски. 

"При избора на представители за новата власт се водих от принципите за прозрачност и  номинирам хора, които ще положат усилия за изпълнение на поставените от нас цели", обясни номинираният за премиер Християн Мицкоски. И посочи, че една от задачите на бъдещия кабинет е:

"Да върнем Македония на хората. Това ще е власт на хората и работа за всички нас".

Очакванията са парламентът в Скопие да обсъди и гласува състава на предложения кабинет на заседания на 22 и 23 юни. 

За да бъде избрано правителство, е необходима подкрепата на  61 депутати от 120-местния парламент. Към момента ВМРО-ДМПНЕ, „Заслужава си“ и ЗНАМ разполагат със 78 гласа.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна