Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С два мача завършва първият кръг от груповата фаза на Евро 2024

Ветераните Роналдо (вдясно) и Пепе тренираха в добро настроение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С два мача във вторник, 18 юни, завършва първият кръг на груповата фаза на eвропейското първенство по футбол в Германия. 

Ще се изиграят първите двубои в последната група D на шампионата. От 19:00 часа българско време Турция се изправя срещу дебютанта на голям форум Грузия, а от 22:00 е срещата между Португалия и Чехия.

Европейските шампиони от 2016 Португалия са един от фаворитите за нов триумф от надпреварата. Избраниците на Роберто Мартинес са водени от 39-годишната суперзвезда Кристиано Роналдо, който ще участва на шестите си еврофинали. „Мореплавателите“ преодоляха разочарованието от финала през 2004, когато отстъпиха на Гърция, с победа над Франция в спора за трофея преди осем години. Сега отборът на Мартинес разполага не само с Роналдо, но и с други оръжия, които могат да го отведат до титлата. В състава личат имената на Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Рафаел Леао, Диого Жота и Гонсало Рамош.

Срещу себе си в Лайпциг португалците ще имат един състав на Чехия, който се очаква да се бори за второто място. Бивш победител в надпреварата от 1976 и финалист от 1996, чешкият състав е предвождан от капитана Томаш Соучек, който се подвизава в английския Уест Хем. В атака пък е дуото от шампиона на Германия Байер Леверкузен Адам Хложек и Патрик Шик.

В ранния двубой един срещу друг ще се изправят Турция и Грузия, а арена на сблъсъка им ще бъде „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд. Южните ни съседи са водени от селекционера Винченцо Монтела, като в тима са играчи като Хакан Чалханоглу, Арда Гюлер и Кенан Йълдъз. Монтела и компания обаче ще трябва да се справят и с някои ключови липси в лицето на Чаглар Союнджю, Енес Юнал и Озан Кабак.

Грузинците от своя страна ще дебютират за първи път на голям форум, след като разплакаха Гърция след изпълнение на дузпи. Селекцията на Вили Саньол е готова да изненада всеки, който я подцени, а в редиците на отбора е 23-годишният офанзивен футболист на Наполи Хвича Кварацхелия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна