Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази есен

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

Снимка: 81su.eu

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език.

"Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все по-актуални и търсени специалисти с подготовка по управление на кризи, сигурност, криминална психология и кибер сигурност – каза пред БНР-Радио София директорът на училището Елена Налбантова. – Убедени сме, че такива възпитаници ще намерят реализация на пазара на труда."

Училищното ръководство вече е разговаряло с водещи университети. Има и споразумение за сътрудничество с ВИПОНД (полицейската академия). Преподавателските кадри са осигурени.

Кандидатстването на завършилите седмокласници ще става от 8 юли – през специализираната система за подредбата на желанията. В балообразуването ще участват оценките от НВО (нац. външно оценяване) по БЕЛ, по математика и други предмети.

Район "Младост" е с много училища, конкуренцията е голяма, но в 81. СУ "Виктор Юго" има добра материална база. От 5 години се изучава спортна журналистика с английски език. Ще се изгражда радио и тв студио. Цялото школо е дигитализирано, дори и физкултурните салони, подчерта зам.-директорът Цветан Спасов.

"Интересът към новите специалности е голям, имаме подкрепата на родителите. В днешно време се засилва търсенето на подготвените хора с източни езици японски и китайски. Очакваме да сформираме паралелката с кандидати от цяла София. По-натам може да се наложи разширяване на държавния прием."

Чуйте разговора на Божидар Янев.

Цветан Спасов и Елена Налбантова

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна