Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване за преките чуждестранни инвестиции на EY в Европа:

Бизнес ръководители гледат на политическата нестабилност като важна заплаха за Европа

4
Снимка: БГНЕС

Европа трябва да насърчи по-голяма политическа стабилност, да намали бюрокрацията и да ограничи нестабилността на цените на енергията, за да обърне спада на преките чуждестранни инвестиции, показа проучване на EY (Ernst & Young) сред бизнес лидери в ЕС, цитиран от Ройтерс.

Повече от 500 бизнес ръководители, анкетирани от консултантската фирма, класираха политическата нестабилност, включително предстоящите избори, популизма и поляризацията като вторият по големина риск за Европа (33% от анкетираните), изместен само от повишената регулаторна тежест, посочена от 41% от бизнес лидерите.

Волатилните цени на енергията и/или въпросите, свързани с енергийните доставки, също се сочат от 33% от участвалите в анкетата бизнес ръководители като важен риск за привлекателността на Европа за инвестиции.

Високата инфлация пък се посочва от 31% от участвалите в проучването, а 27% считат за основен риск за Европа геополитическото напрежение и конфликти.

Основни рискове за Европа през следващите три години


Европа се мъчи икономически от години заради скока на цените и последиците от войната на Русия в Украйна, подхранвайки популистките настроения, които увеличиха подкрепата за крайната десница на изборите за Европейски парламент и накараха френския президент Еманюел Макрон да свика предсрочни национални избори.

Проучвания показват, че евроскептичният, антиимиграционен "Национален сбор" води преди вота във Франция, който е в два тура - на 30 юни и на 7 юли, и това хвърля сянка  ​​върху икономическата посока на страна, която миналата година оглави класацията на EY за Пречи чуждестранни инвестиции в Европа.

"Международните инвеститори гледат на изборите много внимателно. Много от тях започват да надигат гласа си", посочи пред Ройтерс Марк Лермит, партньор в EY Consulting, предупреждавайки, че може да минат месеци, преди да стане ясно по какъв политически път ще върви Франция.

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, а управляващата коалиция в Германия постоянно е в противоречие помежду си, изборите във Франция добавят към големите предизвикателства, пред които е изправена Европа.


Това разтърси финансовите пазари през последните дни, повишавайки разходите по заемите на Франция поради опасения, че едно популистко правителство ще натовари и без това ограничените финансови ресурси на страната и ще ограничи по-широките усилия да се  направи икономиката на еврозоната по-динамична.

Стагнацията на растежа, големите колебания в цените на енергията и политическата несигурност навредиха на конкурентоспособността на единния блок, особено в сравнение с добре представящите се САЩ, оставяйки двата най-големи икономически блока в света в различен курс на развитие.

Марк Лермит каза още, че през миналата година са регистрирани 15% по-малко инвестиции от американски компании в Европа - знак, че стимулите в Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън убеждават много американски фирми да инвестират на вътрешния пазар.

Брой ПЧИ проекти и разкрити чрез тях работни места в Европа между 2014 и 2023 г.


"Тъй като геополитическото и глобалното търговско напрежение се засилва, европейските политици трябва да бъдат подготвени да реагират бързо и решително", каза EY в коментара си за проучването. "Отделните държави членки на ЕС трябва да бъдат съгласувани по ключови области, включително кои отрасли трябва да бъдат защитени и къде са заплахите".

Нестабилността на цените на енергията може да бъде намалена чрез инвестиране в по-добре свързана инфраструктура и насърчаване на зелен преход, като се има предвид, че Европа беше прекалено зависима от Русия в продължение на десетилетия.

Според проучването на EY сред водещи бизнес ръководители обаче бюрокрацията е най-голямата заплаха.

"Европейските политици могат да облекчат тези опасения чрез хармонизиране на регулациите, преразглеждане на скоростта на въвеждане на нови регулации и отмяна на остарелите закони, когато е възможно", посочиха от консултантската компания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна