Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жени на съд във Франция заради клевети по адрес на Брижит Макрон

Еманюел и Брижит Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две жени трябваше да бъдат изправени пред съд в сряда заради неверни твърдения, че първата дама на Франция Брижит Макрон е била мъж, който си е сменил пола. Измислицата доби популярност онлайн и с помощта на крайната десница, предаде АФП.

През 2022 г. Брижит Макрон (71 г.) подаде жалба за клевета срещу двете жени, които са публикували в ЮТюб видео през декември 2021 г., в което твърдят, че тя някога е била мъж с името Жан-Мишел.

Твърдението се разпространява светкавично само седмици преди президентските избори през 2022 г.

Процесът по обвинения в клевета идва на фона на напрегната кампания преди предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след унизителна загуба на евровота от неговия либерален алианс срещу крайната десница.

Амандин Рой, самообявила се за медиум спиритист, се яви в съд в Париж вчера, за да отговори на въпроси за интервюто си с Наташа Рей, независима журналистка, която не бе в съдебната зала, заявявайки, че е болна.

Рой (49 г.) интервюира Рей в продължение на 4 часа в канала си в ЮТюб, където журналистката заявява за "държавна лъжа" и "измама", която твърди, че е разкрила след "3-годишно разследване", a не "просто измислила".

Адвокатът на Брижит Макрон иска компенсация от 10 000 евро за нея и за брат ѝ Жан-Мишел, а съдът трябва да се произнесе на 12 септември.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна