Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка понижи отново основната си лихва с 25 базисни пункта

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската национална банка намали очаквано основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,25% в резултат на отслабващия инфлационен натиск. 

Това е второто понижение на лихвите, след като през март швейцарската финансова институция беше първата голяма централна банка, която изненадващо започна да разхлабва по-затегната си парична политика, която беше насочена към справяне с високата инфлация.

Тази корекция на лихвите има за цел да поддържа подходящи парични условия, като в момента инфлацията се движи главно от по-високите цени на домашните услуги, отбеляза ШЦБ.

Графика на основната лихва на Швейцарската централна банка


Според банката "инфлационният натиск зад граница вероятно ще продължи да намалява постепенно през следващите тримесечия".

"Като се вземе предвид днешното намаление на основния лихвен процент, новата условна прогноза за инфлацията е подобна на тази от март. В по-дългосрочен план тя е малко под предишната прогноза. Това отразява малко по-ниски вторични ефекти", посочи централната банка след края на днешното заседание.

ШЦБ продължава да предвижда средна годишна инфлация от 1,3% през 2024 г. и нейното отслабване до 1,1% през 2025 г. и до 1,0% през 2026 г., ако се приеме, че основният лихвен процент остане на новото ниво от 1,25%

Банката също така очаква умерен растеж на БВП на Швейцария от около 1% през 2024 г. и от 1,5% през 2025 г., с леко повишаване на безработицата и нормално използване на производствения капацитет.

След днешното очаквано от пазарите решение, швейцарският франк поевтиня спрямо на валутния пазар, доходността на швейцарските облигации се понижи а европейските пазари на акции реагираха с известно повишение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна