Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази непроменени високите лихви, намеквайки за готовност за тяхно понижение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешното си заседание Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 5,25% (16-годишен връх) за седми пореден път, но сигнализира, че повече нейни членове може би са все по-близо до подкрепа за намаляване на лихвените ставки, поддържайки по този начин живи надеждите за първо разхлабване на паричната политика до края на лятото.

Комитетът по паричната политика на АЦБ гласува със 7 на 2 гласа в подкрепа на запазването на лихвите непроменени, като отново двама от членове на банката се застъпиха за понижение на лихвената ставка с 25 базисни пункта до ниво от 5,00%.

Някои от централните банкери отбелязаха, че решението да не се прибегне още днес до понижение на лихвите е "фино балансирано".

Последните икономически показатели показват, че инфлацията в страната се е върнала към целта от 2%, водена от умерените инфлационни очаквания и спада на енергийните цени спрямо предходната година.

АЦБ отбеляза, че "инфлационният индекс на потребителските цени се очаква да се повиши леко през втората половина на тази година, тъй като спадовете в цените на енергията през миналата година започват да изпадат от годишното сравнение".

Растежът на БВП пък надхвърли очакванията, но основните икономически проучвания показват забавяне на неговия темп. Централната бана посочи, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство нараства с 0,5% през първото тримесечие и се очаква "да продължи да расте с подобно темпо" през второто тримесечие.

АЦБ отчита разхлабване на пазара на труда и се ангажира да поддържа рестриктивна парична политика, докато рисковете от инфлация не спаднат устойчиво. Централните банкери остават бдителни по отношение на постоянния, макар и сдържан инфлационен натиск и ще коригират политиката, ако е необходимо, въз основа на предстоящи икономически данни и прогнози, посочи АЦБ след края на заседанието.

Централната банка също така отбеляза, че насрочените за 4-ти юли общи избори в Обединеното кралство не са били от значение за нейното решение на днешното заседание.

Управителят на централната банка Андрю Бейли заяви на пресконференция след края на заседанието, че е "добра новина", че последните данни показват, че инфлацията се е върнала към целевото ниво от 2%, но добави, че е твърде рано да се намаляват лихвите.

"Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска и затова решихме засега да запазим лихвите на 5,25%", каза той.

Изявлението на Бейли се различава от миналия месец, когато той каза, че е "оптимист", че инфлационните данни се движат в правилната посока за намаляване на лихвите.

Пазарните участници прочетоха изявлението на АЦБ след края на днешното заседание като сигнал, че централната банка има желание да намали лихвите през следващите месеци. Те вече оценяват на 50% вероятността за първо понижение на британската лихва с 25 базисни пункта на заседанието през август, след като преди края на днешното заседание тази вероятност се определяне на около 32%.

Финансовите пазари също така увеличиха залозите за общия размер на понижение на лихвите до края на 2024 г. и вече очакват намаление на водещата лихвена ставка с общо 48 базисни пункта (почти две намаления с по 25 базисни пункта всяко) при прогноза за намаление с 43 пункта преди днешното изявление на АЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна