Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценовите равнища в България и Румъния бяха най-ниски в ЕС през 2023 г.

През 2023 г. ценовите равнища при крайното потребление на домакинствата в Европейския съюз се различаваха значително в отделните страни членки, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Най-ниски ценови равнища през миналата година бяха регистрирани в България и Румъния, като и в двете държави те представляваха 60% от средното ниво за целия Европейския съюз, следвани от Полша (66%).

В същото време най-високи нива на цените бяха отчетени в Дания (цели 143% от средното равнище за ЕС), Ирландия (142%) и Люксембург (135%).

Индекс на ценовите равнища в ЕС и отделните страни членки през 2023 г.


Евростат посочва, че най-голяма е била разликата в ценовите равнища на алкохола и на тютюневите изделия.

През 2023 г. нивата на цените на алкохола и на тютюневите изделия бяха 3,2 пъти по-високи в Ирландия, където те бяха най-скъпи, спрямо цените в България, където те бяха най-ниски. Самите цени на алкохола и тютюневите изделия в България през миналата година бяха 66% от средните за ЕС, като нашата страна е следвана от Полша (77% от средните за ЕС) и Румъния (85%).

Най-високи ценови равнища на алкохола и тютюневите изделия пък бяха регистрирани в Ирландия (211% от средни за ЕС), следвана от Финландия (170%) и Дания (133%).

Тази голяма вариация на цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти, отбелязва Евростат.

На второ място по отношение на разликата в ценовите нива се нареждат ресторантите и хотелите, като най-ниските ценови равнища през 2023 г. отново бяха регистрирани в България - едва 52% от средните за ЕС, следвана от Румъния (65%) и Унгария (72%), а най-високите бяха Дания (152% от средни за ЕС), Финландия (129%) и Ирландия (128%).

Дрехите са на трето място по отношение на големите разлики в ценовите нива, като най-евтини през 2023 г. бяха дрехите в Испания - 81% от средноевропейските, в България - 82% от средните за ЕС и Унгария (88%), докато най-високи бяха ценовите нива за дрехите в Дания (131% от средноевропейските), Чехия (126%) и Естония (118%).

Сериозни различия бяха регистрирани и за ценовите равнища на храните и безалкохолните напитки, като през миналата година те вариха между 74% от средноевропейското ниво в Румъния, следвана от цените в Полша и България, до 119% от средните за ЕС в Люксембург, цените нива на личните транспортни средства пък варираха от 90% от средноевропейските в Словакия до 129% в Дания, а на потребителската електроника - от  92% от средноевропейските в Италия до 113% във Франция.

Страните членки на ЕС с най-ниски и най-високи ценови равнища през 2023 г. в различни категории


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна